NIEUWS ROTARY CLUB TURNHOUT

Holiday Exchange Program (HEP) en Rotary Club Turnhout

Deze week ontvangt Rotary Club Turnhout in samenwerking met de club van Hoogstraten/Kempen 25 studenten van om en bij de 18 jaar afkomstig uit 23 landen. Ze worden opgevangen ten huize van de leden en krijgen een boeiend cultureel en sportief programma voorgelegd. Vanaf volgende week worden ze opgevangen door de Rotary Clubs van Houthalen/Midden Limburg en Zonhoven. Via dit programma wenst Rotary International het wereldbeeld van jongeren te verbreden in het kader van het behoud van de wereldvrede; waarvoor vriendschap de beste garantie is. De studenten zijn afkomstig uit: Taiwan, Tsjechië, Slovakije, Denemarken, Brazilië, Australië, Moldavië, Roemenië, Kroatië, Ierland, Spanje, Italië, Rusland, Turkije, India (2), Portugal, USA, Slovakije, Finland, Israël, Irak (2) en Polen.
De studenten en hun gastfamilies werden alvast hartelijk ontvangen op zondag 30 juli, ten huize.

Beroepen-avond 2016 GESLAAGD

De Rotary Clubs van Turnhout en Arendonk organiseerden op donderdag 17 november voor de 4de keer een beroepen-avond.
De 350 studenten van het 6de jaar waren, samen met de ongeveer 80 vertegenwoordigers van de verschillende beroepen (ambassadeurs), bijzonder enthousiast.
Een hartelijke dank gaat naar de Thomas More Hogeschool, Campus Turnhout en naar iedereen die deze avond heeft mogelijk gemaakt.
Ziehier alvast een impressie.

350 leerlingen ontmoeten 68 beroepen

De Rotary Clubs van Turnhout en Arendonk organiseren donderdag 17 november voor de 4de keer een beroependag. Die richt zich naar de 6dejaars leerlingen van de secundaire scholen uit de regio. 350 leerlingen schreven zich en ze kunnen in totaal kennismaken met 68 beroepen.

De leerlingen van het laatste jaar secundair onderwijs staan voor een belangrijke beslissing: welke richting zullen ze volgend jaar volgen? Of nog: welke richting moet je volgen om later een bepaald beroep te kunnen uitoefenen? Dat kunnen ze de professionals deze keer zelf vragen.

Begeleiding van jongeren

Letterlijk alle secundaire scholen van Turnhout, Arendonk en Kasterlee staan achter het initiatief en motiveerden hun leerlingen om aan de beroepenavond deel te nemen. Van elk beroep is minstens 1 professional aanwezig. De leerlingen konden zich inschrijven voor 2 sessies en nadien nog een persoonlijk onderhoud vragen bij een professional.

“Een essentiële doelstelling van Rotary is de begeleiding van jongeren naar en in een volwaardig beroepsleven. Service, wat het devies van Rotary is, beperkt zich niet tot financiële of materiële steun voor goede doelen”, zo motiveren de organiserende serviceclubs hun initiatief.

De beroepenavond vindt plaats op de Turnhoutse campus van Thomas More Hogeschool, die hiervoor de lokalen ter beschikking stelt.

Bron: Made in Kempen

World Polio Day

Het is vandaag - 24 oktober World Polio Day.

Rotary International en Rotary Foundation werken sinds 1979 op een bescheiden manier aan de uitroeiing van polio, wereldwijd.
De leden van Rotary Club Turnhout hebben steeds hun steentje bijgedragen en stellen niet zonder enige trots vast dat, dankzij de niet aflatende inzet, polio bijna is uitgeroeid.

Maar we moeten aandachtig blijven - het is nog niet gedaan.
Hierbij de link naar een mooie reportage met dank aan Emmanuelle Groenen, voormalig gouverneur van District 1630 van Rotary International, voor haar inspirerende dynamiek.

In drie landen in de wereld is er nog “kinderverlamming” of polio aanwezig: Pakistan, Afghanistan en Nigeria.

De kleine kinderen die gevaccineerd moeten worden, zijn in enkele regio’s van deze landen bijzonder moeilijk te bereiken. Vaak is dat owv oorlogsconflicten of wantrouwen vanwege de bevolking. En toch riskeren vrijwilligers hun leven om twee druppeltjes te geven aan de kinderen -5 jaar als bescherming tegen polio. In Pakistan werden zelfs al meerdere gezondheidswerkers vermoord. De regeringen hebben nu een aantal veiligheidsmaatregelen getroffen in gevaarlijk taliban gebied om de continuïteit van de vaccinaties te verzekeren. Want dat is het belangrijkste: massaal, herhaaldelijk en simultaan alle kinderen jonger dan 5 jaar vaccineren!

De Polio Teams werken samen met lokale leiders: schoolleiders, gezondheidsleiders, religieuze leiders en politieke leiders.

Nog 28 kinderen kregen dit jaar polio… We kunnen en we zullen POLIO STOPPEN!

Elk kind waar ook ter wereld heeft recht op de vaccinaties !

We zijn er bijna!

99,9 % van de wereld is POLIO VRIJ !

DANK U WEL om deze strijd te steunen! We zijn er bijna! Dankzij jullie steun!

Voor meer info en donaties: www.endpolio.org

Breaking News – ‘Move(d) to Help’ Moves.

In tegenstelling tot voorgaande jaren zal de achtste editie van ‘Move(d) to Help 2017’ niet doorgaan tijdens het Pinksterweekend maar op zondag 7 mei 2017.

We mogen u alvast verzoeken de datum te noteren in uw agenda.
Ondertussen heeft het gemeentebestuur van Merkplas het initiatief genomen een aanvraag in te dienen om de voormalige landloperskolonie te laten opnemen op de lijst van Unesco-werelderfgoed.

De restauratie van de voormalige kolonie is volop in uitvoering. Na 7 jaren van vruchtbare en intensieve samenwerking met de gemeente Merksplas zijn we trots dat we vanaf volgend jaar zullen kunnen gebruik maken van de nieuwe toplocatie. Ziehier alvast een voorproefje. Via een helicopterview kan u kennismaken met de verhuis, van de zone rond de oude kapel naar de pas gerestaureerde droogloodsen voor aardappelen en de hooischuren. We zullen er ook gebruik kunnen maken van de 4 spiksplinternieuwe voetbalvelden en bijhorende kleedkamers.



3e beroepenavond op 17 november 2016

Voor de derde keer op rij organiseren de leden van de Rotary Clubs van Turnhout en Arendonk een beroepenavond voor alle zesdejaars leerlingen van het secundair onderwijs uit de regio, zowel van het vrije als het officiële onderwijs.

De leerlingen van het laatste jaar van het secundair onderwijs staan voor een belangrijke keuze. Verder studeren of onmiddellijk doorstoten naar het beroepsleven? Naast de informatie die de studenten ontvangen via de school kan een deelname aan de beroepenavond verhelderend werken en een eventuele keuze ondersteunen.

De beroepenavond gaat door in de Thomas More Hogeschool in Turnhout op 17 november 2016. We verwachten tussen de 400 en 500 aanwezigen die terecht kunnen bij ongeveer 100 professionele adviseurs die we daarvoor uiteraard van harte danken.

Alle informatie is terug te vinden op de website:
http://www.beroepenavond.be

Minister De Block bezoekt Rotary Club Turnhout

Dinsdag 20 september was minister Maggie De Block gastspreker op de avondvergadering van Rotary Club Turnhout. Na 25 jaar als huisarts te hebben gewerkt heeft ze haar praktijk moeten stopzetten toen ze in de vorige regering werd aangesteld als staatssecretaris van asiel en migratie. Sindsdien steeg samen met haar bekendheid ook haar populariteit en dankzij een uitstekende verkiezingsuitslag kreeg ze haar droomjob van minister van sociale zaken en volksgezondheid in de regering Michel.

De minister heeft ons voor een volle zaal in haar gekende stijl, ongedwongen en recht voor de raap, wegwijs gemaakt in de uitdagingen in de gezondheidszorg. Naast de vele gasten waren ook leden van de Rotary Clubs van Arendonk, Kasterlee en Hoogstraten-Kempen aanwezig.

Niet alleen de structurele problemen in de gezondheidssector kwamen aan bod, maar zij gaf ook een korte beschrijving van de gebeurtenissen, waar ze de voorbije 2 jaren onverwacht mee geconfronteerd werd. De dreiging van het Ebola-virus en de aanslagen in Zaventem en Maalbeek tekenden het begin van haar carrière als minister van volksgezondheid.

In alle stilte en met veel overleg werkt ze aan verschillende dossiers, die het landschap van de gezondheidszorg de volgende decennia zal bepalen: hervorming van de ziekenhuisfinanciering en het behoud van de taak van de apotheker zijn slechts 2 van de vele voorbeelden die ze heeft toegelicht. Rationalisatie, betaalbaarheid en het belang van de patiënt zijn hierbij de voornaamste leidraad.

Haar professionele uitleg, gecombineerd met de nodige kwinkslagen, leek iedereen duidelijk te boeien. Nadat ze nog enkele vragen van onze leden beantwoord had, vertrok de minister terug naar het verre Merchtem en konden wij allemaal, tijdens een lekkere maaltijd, terugblikken op een leerrijke en aangename avond.

Met bijzondere dank aan Frank Wilrycx


Minister De Block


Bomvolle zaal Roosekes Breem


Frank Wilrycx


Minister De Block en voorzitter Christian Verbraken

Soudal - 50 jaar

De leden van Rotary Club Turnhout feliciteren van harte Vic Swerts, z’n familie en al zijn medewerkers met het 50 jarige bestaan van Soudal, opgericht op 19 september 1966.


Rotary Foundation viert haar 100 jarige bestaan

Rotary Club Turnhout, lid van Rotary International viert dit jaar, niet zonder enige trots, het 100 jarige bestaan van Rotary Foundation.
Naast de jaarlijkse niet aflatende ondersteuning van lokale initiatieven is Rotary Club Turnhout sinds haar ontstaan in 1954 lid van Rotary Foundation.
Door de persoonlijke inzet van de leden en de financiële ondersteuning dragen de rotariërs van Turnhout bij tot de wereldvrede in het algemeen.

MOVEd to HELP heeft olympische winnaars

Peter Genyn en Marieke Vervoort, trouwe supporters van MOVEd to HELP behalen respectievelijk goud en zilver op de paralympische spelen van Rio de Janeiro.
Proficiat aan beide topsporters!
De leden van Rotary Club Turnhout zijn bijzonder trost, fier en gelukkig en voelen zich enorm betrokken.




Enkele persberichten:

Peter Genyn:
Sporza
Gazet van Antwerpen
Het Laatste Nieuws

Marieke Vervoort:
Sporza
Gazet van Antwerpen
Het Laatste Nieuws

Artikel in Rotary contact over de uitzonderlijke voordracht over radicalisering en deradicalisering met jihadonderzoeker Montasser AIDe’emeh als gastspreker




Mooi artikel in Rotary Contact over onze inspanningen voor Akabe Ommekaar




Move(d) to Help - het succesverhaal van Rotaryclub Turnhout.

Move(d) to Help, de sportieve happening die Rotaryclub Turnhout dit jaar op 15 mei voor de zevende keer organiseerde was een schot in de roos. Elk jaar wordt op die manier een aanzienlijk bedrag opgehaald voor verschillende goede doelen. Lopen, fietsen, wandelen en G-voetballen voor de sportievelingen en een heerlijke barbecue voor de sponsors en sympathisanten - vormen de basis voor het succes.

Ondanks het minder goede weer was Move(d) to Help 2016 een geslaagde editie. De kinderanimatie, de met tenten omzoomde weide, de cavabar en de rijkelijke barbecue lokten weer vele honderden Kempenaars naar de kapel van Merksplas-Kolonie. Mede door hun steun, maar vooral door die van de talrijke sponsors, kan Rotaryclub Turnhout ook dit jaar een hele reeks goede doelen steunen. Deze kunnen dit jaar opgedeeld worden in categorieën. Voor steun aan mensen met een beperking zijn er de school VIBO De Ring, het cultuurfestival De Schreeuw en de G-voetbalploeg van Turnhout. Kwetsbare en kansarme jongeren en kinderen krijgen een duw in de rug van De Schakel-Beerse, JAP Adventure en Rekentaal (kinderen van vluchtelingen). In de gezondheidszorg is er Ispahan Palliatieve Thuiszorg Kempen, Revalidatiecentrum Pulderbos in Zandhoven en Moeder-Zorg. In de cultuursector wordt DiverCity gesteund, een intercultureel festival in Turnhout. Ontwikkelingshulp is er voor zuster Angèle, Project Malawi (Likoma in Centraal-Afrika) en Samala Belgium (kleuterschool in Malawi). Ten slotte steunt Rotary Turnhout ook het Interdistrict Thema Project van de Nationale Vereniging tot Steun aan Gehandicapte Personen. Dit concrete project organiseert workshops voor het zelfstandig leven van mensen met een beperking.

De hoofdprojecten van Move(d) to Help waren de verbouwing van het scoutslokaal van AKABE Ommekaar, een scoutsbeweging voor mensen met en zonder een beperking. Samen met RC Hoogstraten werd hiervoor ook een beroep gedaan op een district grant. Tweede hoofdproject is de uitbreiding van Talander, een werking voor volwassenen met een beperking in Arendonk. Ten slotte steunt Rotaryclub Turnhout ook Peter Genyn, ambassadeur van de G-Sport.










Rotary knapt Turnhouts scoutslokaal op

De Kempense Rotary Clubs van Hoogstraten-Kempen en Turnhout staken tijdens het weekeinde van 23 en 24 april de handen uit de mouwen. Zeventien leden van de twee serviceclubs, velen met hun partners, gingen schilderen bij Akabe Ommekaar; een scoutgroep voor mensen met een beperking.

Die collectieve schilderklus kaderde in een heel traject dat Rotary en Akabe dit jaar samen afleggen.

Met de steun van het District 1630 van Rotary International en met eigen middelen (in totaal goed voor meer dan 16.000 euro) willen de clubs de scouts helpen om hun scoutslokaal in de Tichelarijstraat in Turnhout te renoveren. Ze sponsoren de verwarmingsketel en de vernieuwing van het sanitair, maar ze namen ook actief deel aan de schilderwerken.

Akabe Ommekaar is een jeugdbeweging die werkt op maat van jongeren met een beperking die gericht is op de integratie van die jongeren binnen de maatschappij.

Rotary is een internationale organisatie die mensen uit diverse beroepscategorieën samenbrengt met als doel om diensten aan de gemeenschap te leveren. Ze telt wereldwijd meer dan 1,2 miljoen leden.

“Akabe levert schitterend werk en het was voor Rotary dan ook vanzelfsprekend dat we hier onze schouders zouden onderzetten,” zegt Marc Van Waelderen van Rotary Club Turnhout. “Essentieel is dat ons engagement verder gaat dan alleen sponsoring, wij willen ons actief inzetten om zo de mensen en de organisaties die we ondersteunen ook beter te leren kennen,” vult Paul Stoffels van Rotary Club Hoogstraten aan.

Meer info over Akabe Ommekaar: http://www.akabeommekaar.be
Meer info over Rotary Club Turnhout: http://www.rotaryturnhout.be
Meer info over Rotary Club Hoogstraten Kempen: http://www.rotaryhoogstraten.com










Moved to Help 2016 steunt Peter Genyn

Door uw aanwezigheid op 15 mei aanstaande op de 7de editie van 'Moved to Help' helpt u onder meer de droom waar te maken van Peter Genyn voor een deelname aan de Olympische Spelen in Rio.

Peter is 38 en woont in Kalmthout. Als gezonde, goedlachse jongen van 16 brak hij zijn nekwervels door in de zomer in het ondiepe water van een pas uitgepompte tuinvijver aan het nieuwe huis van zijn ouders te duiken. Hij verbleef 3 weken op intensieve zorgen, al zijn organen moesten opnieuw leren werken. Peter ontdekte het rolstoelrugby, toen een nieuwe sport in België. Het is een bikkelharde sport waarbij je de tegenstander uit zijn karretje mag rammen. Peter nam met zijn ploeg deel aan verschillende EK’s en WK’s en de Olympische Spelen met als hoogtepunt Londen, waar ze voor meer dan tienduizend toeschouwers mochten spelen.

Daarna kreeg Peter nog enkele zware klappen te verduren: eerst overleed zijn vader, daarna brak hij twee maal zijn heup na twee ongevallen. Hij mocht nooit meer rugby spelen. Zijn wereld stortte toen in.

Op aanvraag van het Belgisch Paralympisch Comité begon hij met atletiek. Met succes! Hij heeft onlangs het wereldrecord op de 200 meter scherper gesteld en staat tweede op de wereldranking van de 100 meter.

Peter heeft nu zijn zinnen gezet op Rio 2016 en wij wensen hem hierbij te steunen. Zijn motto luidt: “Kijk naar de prestatie en niet naar de handicap.”




Avondvergadering - “De warrige wereld”

Op 2 februari sprak Dirk Tieleman, gewezen VRT specialist en Midden-Oosten kenner voor 110 aanwezigen over “De warrige wereld”.
Hij maakte van de gelegenheid gebruik om z’n boeken te signeren.








De 2de beroepenbeurs van Rotary was een succes.

Op 12 november 2015 organiseerde Rotary Club Turnhout, in samenwerking met Rotary Club Arendonk de 2de beroepenbeurs voor jongeren in de Thomas More Hogeschool in Turnhout.

260 jongeren van alle Turnhoutse middelbare scholen aangevuld met leerlingen van St. Clara uit Arendonk hebben kunnen luisteren naar het advies van 75 ambassadeurs in 65 diverse beroepscategorieën. De meest succesvolle beroepen waren criminologie, psychologie, arts specialist en bio-ingenieur. Advocaat scoorde het sterkst met een 23-tal geïnteresseerde jongeren. Het unieke aan deze beroepenbeurs was het informele karakter. De jongeren konden vrijuit praten in kleine groepjes.



De leden van de Rotary Clubs van Turnhout en Arendonk alsook de ambassadeurs hebben zich belangeloos ingezet voor het welslagen van deze beroepenbeurs waarvoor we hen van harte danken. Rotary Turnhout onderstreept dat dienst aan de jeugd past in de missie van de serviceclub. Rotary biedt heel wat mogelijkheden voor jongeren die in het buitenland willen studeren of willen deelnemen aan uitwisselingsprogramma’s. Zo zijn er korte vakanties, maar ook studiebeurzen voor volledige opleidingen. Op de beroepenbeurs werden deze formules – die nog weinig bekend zijn bij het grote publiek – aan de jeugd voorgesteld. Rotary is een serviceclub die in de hele wereld actief is. Ze telt 1,2 miljoen leden in 32.400 clubs in 168 landen. Rotariërs verbinden zich ertoe om belangeloos diensten aan de gemeenschap te verlenen.

Meer info: www.rotaryturnhout.be


























MOVEd TO HELP - editie 2015 - Uitslagen loopwedstrijden.

De uitslagen van de loopwedstrijden van de 6e editie van MOVEd TO HELP van Rotary Club Turnhout op 25 mei 2015 kan je raadplegen via deze link: www.movedtohelp.be/run.htm.



Rotary Club Turnhout heeft een nieuw clubhuis.

Rotary Club Turnhout vergadert sinds dinsdag 23 juni 2015 op een nieuwe locatie; namelijk Roosekes Breem in Turnhout. Voor alle info zie: www.roosekesbreem.be.
Voor het overige is er niets gewijzigd aan het vergaderschema. Ondertussen danken het bestuur en de leden van Rotary Club Turnhout het team van ‘De Oude Eik’ van harte voor de jarenlange samenwerking.









Avondvergadering 5 mei 2015

De avondvergadering van 5 mei 2015 stond in het teken van de ‘jeugd’. De leden konden kennis maken met de jongeren en ouders die dit werkjaar gekozen hebben voor één van de programma’s voor jongeren van Rotary International.

Lara Dumortier, leerlinge laatste jaar Sint-Victor, vertrekt in augustus voor 1 jaar naar Brazilië en kwam aan Rotary vertellen wie zij is en waarom ze deze kans niet wil laten voorbijgaan.

Angie Mochado, Braziliaanse, is hier al te gast van augustus en zal in juli terug naar huis vertrekken, heeft er al een super jaar opzitten, ze heeft al haar ervaringen gedeeld met Rotary. België zal voor haar altijd een tweede thuis blijven.

Uyen Huynh is een Vietnamese studente, logeert bij Jef en Liliane uit Brecht, heeft een RYLA kamp meegedaan in Dinant tijdens de paasvakantie. Studeert haar Nederlands op eigen initiatief om hier in België te mogen blijven. Is super gemotiveerd en dankt Rotary voor de kansen die zij krijgt.

Mevrouw Belinda Driesen kwam vertellen over haar ervaringen als gast-mama. Haar eigen dochter heeft in 2013-2014 een uitwisseling gedaan naar Peru. Zij spreekt over een super ervaring. Zijzelf heeft nooit gereisd, zelfs niet in eigen land maar door de uitwisselingen leert zij ook andere culturen kennen.

Rotary Club Turnhout dankt de leden en iedereen die zich dit jaar alweer heeft ingezet om dit alles mogelijk te maken. Iedere internationale uitwisseling van een jongere draagt bij tot de wereldvrede, tenslotte, waarom zouden we oorlog voeren met vrienden en vriendinnen die we kennen….?












Moved to help - editie 2015 - HERCULES TROPHY

EEN UNIEKE UITDAGING VOOR BEDRIJVEN EN HUN MEDEWERKERS


Voor meer inlichtingen contacteer:
Rotary Turnhout - p/a Dirk Reyn
dirk@reyn-snick.be
0475/965257

inschrijven via:
www.movedtohelp.be

Eerste beroepenbeurs van Rotary groot succes

Meer dan 300 laatstejaars uit het Turnhoutse secundair onderwijs namen donderdagavond, 27 november, deel aan de eerste beroepenbeurs van Rotary Club Turnhout.
In de lokalen van de Thomas More-hogeschool konden de leerlingen praten met tachtig 'ambassadeurs': professionals die getuigden over hun ervaringen in hun beroep.

Rotary-voorzitter Griet Goelen wees op de paradox dat er enerzijds veel jonge werklozen zijn en anderzijds veel openstaande vacatures. Door contact te hebben met mensen die het beroep uitoefenen waarvan zij dromen, kunnen laatstejaars een realistische studiekeuze maken. Eentje die bij hen past, maar ook eentje die uitzicht biedt op een job.
Daarbij wees Griet Goelen er wel op de studiekeuze niet alleen gebaseerd moet zijn op de toekomstige tewerkstellingsmogelijkheden. De keuze moet er ook een uit het hart zijn.

De tachtig ambassadeurs kwamen uit heel uiteenlopende sectoren: van het onderwijs, over gezondheidszorg, naar bedrijfsleven, architectuur, advocatuur, journalistiek en zelfs de politie en het leger. De leerlingen kregen de kans om informeel en in kleine groepjes met hen te praten. Wegens het grote succes werden er twee sessies georganiseerd.

Rotary zocht en vond deze ambassadeurs op basis van de voorkeuren van de leerlingen. Die werden gecontacteerd via de Turnhoutse scholen. De actie was netoverschrijdend. Opvallend was dat veel leerlingen vergezeld waren van hun moeder en/of vader.

Volgens voorzitter Griet Goelen past de beroepenbeurs in de missie van Rotary: dienst aan de jeugd.
Rotary biedt heel wat mogelijkheden voor jongeren die in het buitenland willen studeren of willen deelnemen aan uitwisselingsprogramma's. Zo zijn er korte vakanties, maar ook studiebeurzen voor volledige opleidingen. Op de beroepenbeurs werden deze formules - die nog weinig bekend zijn bij het grote publiek - aan de jeugd voorgesteld.
Rotary is een serviceclub die in de hele wereld actief is. Ze telt 1,2 miljoen leden in 32.400 clubs in 168 landen. Rotariërs verbinden zich ertoe om belangeloos diensten aan de gemeenschap te verlenen.

De leden van Rotary Club Turnhout alsook de ambassadeurs zetten zich dan ook belangeloos in voor de beroepenbeurs. Drijvende kracht, Hilde Brouns, maakt zich sterk dat deze eerste beurs het begin is van een mooie traditie.

----------------------

Voor de pers, niet voor publicatie
Meer info: Voorzitter Griet Goelen (0488 25 07 41) en http://rotaryturnhout.be

Foto's vrij voor publicatie.

Moved to help 2014

Door de opbrengst van 'Moved to Help' - editie 2014 werd Rotary Club Turnhout in staat gesteld volgende atleten te sponsoren tot deelname aan de 'Special Olympics 2014': Ludo Van de Put, Michel Mertens, Peter Wery, Erna Roefs en Gert Simons uit Gierle, Maren Van Ginniken uit Beerse, Els Laenen uit Lille, Nina Schelles uit Merksplas, Lief Wens uit Kasterlee en Anke Verwaest uit Retie. Tevens werden de delegaties van Malta en Moldavië ontvangen op een BBQ. Ziehier alvast enkele foto's.